Тренер-аналітик Шахтаря: Ми очікували пройти Рому

Тренер-аналітик донецького Шахтаря Тіагу Леал розповів відверто про футбол, управління командою і труднощі гри.

Такої футбольної філософії ви ще не чули…

Коли ми говоримо про футбол, то мова йде про колективний вид спорту. Все, що пов’язане з групою людей, там відразу все стає складно. Це стосується не тільки футболу. Подивіться на готель, ресторан, фабрику чи завод. Працівники щоденно взаємодіють між собою. У кожного колективу має бути свій лідер. Футбол не відрізняється від всього, що відбувається навколо нього. Всі люди різні – сумні, веселі, жартівники і ті, хто не любить жартів. Одних потрібно мотивувати, щоб вони працювали на своєму максимумі. Інші працюють завжди. Все це крутиться навколо тренера. Він має лідирувати над всім цим і управляти колективом. Як і керівники в інших сферах життя.

У футболі отримують набагато вищі зарплати, ніж люди в інших сферах. Це же одна складність. Набагато важче керувати людиною, яка має все, ніж людиною, яка немає нічого.

Футбол у нас час дуже розвинений. Особливо на рівні Ліги чемпіонів. Тут зустрічаються найкращі команди і футболісти. Гра настільки розвинена, що переможці – це, як правило ті, хто краще її розуміють. Краще грають ті команди, які більше готові. Якщо тренер справді хоче вигравати частіше, ніж інші, то він має готуватися краще, ніж інші. Він має інвестувати більше свого часу у свою команду. Ми не граємо одні. Навколо нас завжди є конкуренція. Якщо ми хочемо вигравати, то повинні бути кращими.

Постарайтесь подумати наскільки важко керувати компанією. «А, це так складно. Треба змусити людей приймати правильні рішення, контролювати їх продуктивність, щоб вони працювали на максимумі, платити їм зарплату». Складно? У футболі у нас такі ж самі завдання. Все те саме.

🎂 Сегодня 33-й день рождения празднует тренер-аналитик «Шахтера» Тиагу Леал! 🎁 С днем рождения, @tiago_leal85! 🎉 —– 🎂 Today, the Shakhtar analyst coach Tiago Leal marks his 33rd birthday! 🎁 Happy Birthday, @tiago_leal85! 🎉

A post shared by FC Shakhtar Donetsk (@fcshakhtar) on Mar 26, 2018 at 11:14pm PDT

Люди звикли думати, що футбол – це премії, бонуси, зарплати, класні машини і одяг. Це всього лише маленька частина. Ми за 12 місяців року 10-11 місяців живемо під щоденним стресом. І в нас є один місяць, коли ми фотографуємось в машинах, на яхтах, на островах. Але це всього 2-3 тижні в рік. Решту часу ми живемо під стресом. Футбол – це результати. Коли ти перемагаєш, то все супер. А коли ти програєш, то всі незадоволені – вболівальники, адміністрація, ті ж самі гравці один одним. Футбол – це професія, де лінія між успіхом і невдачею, дуже тоненька. Коли ми думаємо, що все добре, то провалюємося вниз.

Подивіться, що відбулося в Римі. Всі ми приїхали в Італію з очікуваннями, що пройдемо Рому. Після гри ми повернулися з опущеними головами. Ми не спали, або спали погано. У всіх було відчуття, що ми могли пройти далі в Лізі чемпіонів. Займатися такою професією – це величезна емоційна розтрата. Весь світ потім показує на тебе пальцем. Все дуже швидко змінюється. Це просто гора емоцій. І в цьому складність футболу.

У футболі є дуже багато класних і захоплюючих речей. Але там дуже багато вимог і пресингу. Після матчу з Ромою Паулу сказав гравцям: «Футбол для сильних. Те що трапилося, вже у минулому. Давайте, дивитися у майбутнє. Немає часу на «а, ми могли пройти далі, якби все було так, то у нас би все вийшло. Треба думати про наступний матч. Завтра нам треба виграти».

Ось ми живемо у такому постійному пресингу. Який результат влаштує Шахтар? Це завжди перемога. Уявіть, як кожного дня жити під таким пресингом. На щастя, на нас такий тиск добре впливає, бо ми перемагаємо. Але коли ти програєш, то це страшно…

Далі буде…

Повідомте нам, якщо ви помітили проблему
ПОВІДОМИТИ ПРО ПРОБЛЕМУ

Дякуємо! Ваше повідомлення було відправлено.

Вибачте, виникла помилка сервера!

Читайте також